Rotterdams Dagblad / CD van de dag 12-08-2004
Hypnotisch
Omar Ka & Fula Band, 'Soruuna'
Door Carel van der Velden
Sing Sing Studio
52.50 minuten

In tijden van oorlog prediken artiesten de vrede. Zo maakte menig zanger, onder de indruk van de troebelen in Irak, onlangs tijdens North Sea Jazz het peace-teken. Je zou er Afrika bijna van vergeten. Waar als gevolg van een stammenstrijd in Soedan vele duizenden de dood hebben gevonden en honderdduizenden mensen op drift zijn geraakt. Maar gelukkig hebben we Omar Ka nog. De in Rotterdam woonachtige zanger met wortels in Senegal doet op 'Soruuna'een hartstochtelijke oproep het conflict te beëindigen en de Afrikaanse handen ineen te slaan.

Omar Ka mag inmiddels een oude bekende heten in het lokale circuit. Hij behoort tot de Fulani, nomaden die zich in westelijk Afrika over een groot gebied hebben verspreid. Gedwongen door de droogte ruilde ook zijn familie het nomadenbestaan in voor een ongewisse toekomst in Dakar. In het kielzog van Youssou 'N Dour zocht Ka met succes een weg in de muziek. Met Rotterdam sinds 1996 als thuisbasis.

Weemoed naar vroeger tijden is een belangrijk thema in zijn werk, hetgeen 'Sorunaa' ten overvloede nog eens bewijst. Hij brengt odes aan sterke vrouwen, boeren en, jawel, internationale hulporganisaties. Dit alles weten we slechts dankzij het cd-hoesje, want Omar Ka zingt in de taal van de Fulani. Muzikaal staat 'Sorunaa'als een huis. De langzame nummers zijn intrigerend, de snelle uiterst dansbaar, met dank aan de meeslepende ritmes en het hypnotiserende, heldere gitaargeluid. Ook live een belevenis!

Rotterdams Dagblad >>
Rotterdams Dagblad (artikel) >>

sluit venster